Tuesday, January 27, 2015

Childhood

Assalammualaikum

Chidhood ?
Semua kisah childhood adalah kenangan yang terindah, rindu, segalanya especially time together2 dengan siblings. Gaduh, hura hara, jerit, pekik terlolong, sayang sayang, mengada segalanya ada. Semua package, complete. Yeah, walaupun adik beradik saya hanya hempat orang tapi alhamdulillah semua perasaan ada. Sebenarnya tadi tengok bapak bebel kat cucu dia pasal homework, tulis kena ada style sengetkan buku and so onn, teringat pula zaman kecik-kecik dulu. Dulu kalau salah, tulisan buruk, komperem kena padam then do again and again smpai rasa bapak satisfied then baru alhamdulillah, tarik nafas lega. Dan disebabkan tadi, imbas baliklah kenangan lama.

Bapak,
Bapak seorang yang tegas. Rotan, tali pinggang, hanger, sepak semua pernah. Alhamdulillah, kami jadi orang dengan didikan mereka. Ya, bapak garang sangat sangat. Sebab garangnya juga, abang-abang tak hisab rokok. Then, dulu lepas magrib kena prepare ngaji, rotan sebelah bapak. Allah. Kalau agak-agak result mahacam nekharem je, komperem simpan. peram je reportcad duludulu. HAHA. Takot. Sehingga kini, kalau den kat peneng pun, kalau dengar suara bapak pasti menitis air mata. Dan sbb tu jarang call bapak. nanti komperem habuk banyak. Sayu. Kalau imbas-imbas balik, geleng-geleng je mampu then senyum (:

Mak,
Mak sangatlah talkative. Tapi, penjagaan anak-anak selalu diutamakan sehinggalah dikau kahawen. Kalau time magrib, anak-anak tak kelihatan di matanya. In sya allah, akan berlaku di sebalik takbir. hee. Kalau diikutkan, mak kurang kasi pelepasan keluar bebas. Kalau diikutkan juga, jarang lepak dengan rakan sebaya itupun kalau keluar secara berdiam, macam balik sekolah singgah sebelah ada mall. hah, time tulah buang masa berlipat kali ganda. Yeah, walaupun dah besar kan tetap dikawal rapi. kerisauan seorang mak, Sayangnya seorang mak kepada anak-anaknya, sangat-sangat patut dihargai. Sampaikan dulu-dulu dapat future kat Peneng, mak ermm, nak lepaskan anak dia yang kecik ni pun, sampaikan salam jelah nak kasi pelepasan. Then, along lah pujuk mak sampai bila nak peram anaknya kat rumah sahaja. Nah, alhamdulillah, in sya allah, 7 tahun kat Peneng tuntut ilmu. Dari Politeknik sehinggalah ke Universitass. Mencari ilmu smpaikan sepupu sepapat cakap, tak habis-habis lagi ke nan anak mami ? aik. HAHA. Sayangnya saya pada Pulau pinang sangat -sangat tersangat!
*panjang pula story pasal mak * hee, hai mak.

Then, siblings semua dah kawen, Tinggallah den sajo lah lum diijab kahabul. Zaman dulu-dulu sangat sangat rindu. lagi-lagi den rapat nan abang, Ingat pulak, masa mak cakap, along nak kawen, ermmmmm beberapa hari jugak, tido tiada kelenaan, makan kureng dan segalanya. Al-maklumlah, segalanya abang. now, alhamdulillah. dan beso kan. dah degil kan. So, semuanya boleh pikiaq sirik. hee

CHILDHOOD
zaman kanak-kanak, kalau nak story 10 pages Pun tak habis.
hai, nilah kalau anak bongsu.
hai.

* sambung baca buku cintaku luruh di OXFORD*
bai.



No comments: